Bamse

Bamse är en svensk seriefigur som skapades av tecknaren Rune Andersson. Han hade redan på 40- och 50-talet innan han skapade Bamse skapat en hel del andra björnfigurer, men det var först med Bamse som han blev riktigt känd. 1966 kom den första serien med Världens Starkaste Björn och 1973 fick han sin egen tidning.

Bamse är en brunbjörn som blir Världens Starkaste Björn när han äter farmors Dunderhonung. Han umgås med sina vänner kaninen Lille Skutt och sköldpaddan Skalman. Andra kända figurer i serien är Bamses fru Brummelisa och deras fyra barn Nalle-Maja, Teddy, Brum och Brumma, Bamses Farmor, Katten Jansson och Vargen.

Prenumerera på Bamse – Världens Starkaste Björn här!

Första gången världen fick en syn av Bamse var i oktober 1966 då Bamse var med i en serie tecknade kortfilmer i Sveriges Radio-TV. Bara några dagar efter att den andra kortfilmen visats på tv utkom tidningen Allers där man kunde hitta en Bamse-veckoserie.Denna lilla del av tidningen blev en stor hit och den blev ett stående inslag i hela 3 ½ år. Under dessa år utgavs den första sagoboken med Bamse och även pysselböcker med den lilla björnen. När följetongen i tidningen tog slut kom det flera kortfilmer på tv.

1973 kom tidningen Bamse – Världens Starkaste Björn ut i butikerna. Tidningen blev med tiden en av de bäst säljande serietidningarna i Sverige. Tidningen finns ännu idag kvar i butikerna och är omtyckt av många barn.

Serien blev med tiden känd för att ta upp viktiga rättvisefrågor för barn inklusive mobbning, rasism och funktionsnedsättning. I Kolmården kan man besöka Bamses Värld och träffa figurerna från serien.

Prenumerera på Bamse – Världens Starkaste Björn här!