Figurernas typiska kläder

Någonting som specifikt seriefigurer är väldigt kända för är att de alltid bär samma kläder. Det är dessa attiraljer som gör figuren igenkänd och för många så kan det vara svårt att urskilja figurerna från varandra utan dessa. Ibland kan det förekomma speciella klädslar för figurerna, men oftast brukar original-utstyrseln skina igenom även här.

Kalle anka
En karaktär som diskuterats ett flertal gånger när man talat om klädsel är Kalle Anka. Till vardags bär han en blå sjömanströja med krage och knappar tillsammans med en lite blå mössa på huvudet. Däremot har han inga byxor på underkroppen, utan dessa åker endast på när det är dags för att bada. Ett tydligt exempel på detta kan man se i filmen Musse Pigg på camping som visas varje år på julafton.

Musse Pigg
Det räcker nästa att säga röda byxor och gula skor för att folk ska förstå att det är Musse Pigg som man talar om. Ända sedan figuren uppkom på 20-talet har det varit dessa kläder som gällt för den lilla musen (som från början var tänkt att heta Mortimer Mouse istället för Mickey Mouse på engelska). Under årens olika framträdanden i serier och filmer är det väldigt få tillfällen som han har burit andra kläder. Dessa har då varit på något sätt förknippade med den roll som han ska spela.

Damerna som ändrar kläder
Dock har inte alla figurer identiska kläder i sina garderober, utan det finns dem som till och från byter utstyrsel. Utmärkta exempel på detta är till exempel damerna Mimmi och Kajsa i Disneys populära seriegäng. Kajsa är oftast klädd i lila blus, lila rosett på huvudet och klackskor i samma kulör. Men vid flera tillfällen har vi sett henna i plagg av andra färger, där hon till exempel kombinerat svart och rosa.
Även Mimmi bär rosett och klackskor, men till detta oftast en liken klänning med puffiga ärmar. Ibland är såväl klänningen som rosetten i ett prickigt mönster, medans dem annars är enfärgade i flera olika nyanser av rosa, rött och ljusblått.
En annan seriefigur som vi under åren har sett i en mängd olika kostymer är japanska Hello Kitty. Även denna figur har gjort sig ikonisk med sin lilla rosett på vänster öra och färgglada kläder.

Figurer utan kläder
Sedan finns det även de seriefigurer och inte bär några kläder alls. Utmärkta exempel på detta är Tom och Jerry, älgen Hälge och katten Gustaf. Dessa har istället fått göra sig kända utifrån sina unika personligheter och färg på pälsen.