Hälge

Seriefiguren Hälge är en tecknad humorserie av Lars Mortimer. Serien hade premiär år 1991 och då i tidningen Åsa-Nisse. År 2000 fick Hälge sin helt egna tidning som ges ut av Egmont Serieförlag en gång i månaden.Utöver detta publiceras även serieböcker varje år med tidigare samlade serier. Serien har under åren även publicerats i en hel del andra tidningar, däribland Aftonbladet som en av de största.

Prenumerera på Hälge här!

Serien handlar om älgen Hälge och hans liv i skogen där han hela tiden flyr från jägaren Edwin, hans jakthund Blixten och jaktkompisen Uffe. År efter år lyckas Hälge på olika sätt klara sig undan jaktsäsongen på en mängd olika sätt. När jaktsäsongen är slut retar han alltid Edwin för att han misslyckades med att skjuta honom.

Hälge har bara sex taggar på sina horn och drömmer ofta om att de ska växa och bli fler så att han kan gå med i 12-taggarsklubben. Under vintern tappar Hälge sina horn och försöker dölja det då han tycker det är pinsamt. Hälges stora kärlek är älgkon Gullan som dyker upp i serien. Övriga vänner i skogen är igelkotten Kotten, Ugglorna och Korparna.

Hälge-serierna består oftast av korta strippar på två till fyra serierutor. Ibland finns det dock längre serier med mer handling som kan ta upp till en sida. Serien innehåller en del ironi och det är detta som är själva humorstilen i serien. Andra typiska skämt kan vara att någon av karaktärerna gör någonting som den sedan skäms för.
År 2008 fick Hälge sitt eget frimärke i samband med Frimärkets dag.

Prenumerera på Hälge här!