Kalle Anka

Kalle Anka är en av de mest kända seriefigurerna och skapades av Walt Disneys animatörer. Figuren fick vara med i sin första film år 1934, då i kortfilmen Den kloka lilla hönan.  Kalle Anka blev fort en av de mest populära av Disneys figurer och cirka ett decenium efter sitt första framträdande tog han över platsen på tronen efter Musse Pigg som Disneys största filmhjälte.

Kalle Anka är ett så kallat fabeldjur, vilket betyder ett djur med människoliknande drag. Han har ofta på sig en sjömanskostym, men bär inga byxor med undantag för när han ska bada. I den allra första filmen med Kalle hade han inga armar, utan endast vingar. Man utvecklade sedan figurer och gav honom de armar och händer som han har ännu idag.Hans välkända röst i filmerna gjordes av röstskådespelaren Clarence ”Ducky” Nash ända från starten 1938 fram tills början på 80-talet, då Nash dog i leukemi.

Prenumerera på Kalle Anka & Co här!

Hans första framträdande i Sverige blev i en serie i tidningen Hemmets Veckotidning år 1935. De som främst har tecknat serier med Kalle är Al Taliaferro och Carl Barks. Den sistnämnde är den som blivit mest känd för sina serier om Kalle och hans vänner. Det är även dessa två män som kommit på alla andra karaktärer som nämns i historierna om Kalle, såsom Joakim von Anka, Oppfinnar-Jocke och Knatte, Fnatte och Tjatte.

I de flesta länder är Kalle Anka mest känd för sina filmer, medan han i norden och vissa andra europeiska länder är mer känd för sina serier. I Sverige har Kalle Anka & Co varit den största serietidningen under många år och kommer ut med ett nytt nummer varje vecka. Pocketböckerna med serier är även dem storsäljare.

Prenumerera på Kalle Anka & Co här!