Tom & Jerry

Tom och Jerry är två figurer som vi har kunnat se mycket av både på tv och i tidningar. Det var under 40-talet som de flesta seriefigurerna fick se dagens ljus, och likaså gjorde Tom och Jerry. Filmbolaget MGM startade därför sin helt egen animationsstudio vid namn MGM Cartoon Studio där animatörerna William Hanna och Joseph Barbera tillsammans skapade kortfilmen Tom får sparken där man för första gången fick se duon Tom och Jerry år 1940.

Serien handlar om katten Tom som jämt jagar den lilla musen Jerry, som dock alltid lyckas komma undan kattens elaka trick. Men fast att de båda bråkar en hel del så har de under seriens gång även hjälpt varandra ur tuffa knipor. I serien får man även möta en del andra figurer såsom hunden Spike och Toms ägare.

Prenumerera på Tom och Jerry här!

Kortfilmen blev nominerad till en Oscar och från början fanns då inga planer på en uppföljare. Dock ändrades detta beslut och ett år senare kom två nya kortfilmer. Under de följande åren skapades strax över 100 filmer med Tom och Jerry fram tills 1958 då MGM la ner sin animationsavdelning. I och med det lades även serien ner, men togs upp igen redan efter två år och producerades då av den tjeckiska animationsstudion Rembrandt Films åt MGM. Endast tre år senare överläts dock produktionen till animatören Chuck Jones som redan blivit känd med sina filmer i Looney Tunes-serien. 1967 lades slutligen produktionen av serien ner och man började istället sända gamla repriser av filmerna.

1975 producerade den ursprungliga animerarduon William Hanna och Joseph Barbera 16 stycken halvtimmesavsnitt av serien. I Sverige har vi bland annat kunnat se serien som ett inslag i programmet Lilla Sportspegeln. Den serietidning som ännu idag säljs i butikerna har nog varit ett av de sätt som vi i Sverige fått se mest av katten och musen. Under alla år har serien kammat hem 7 Oscars och ytterligare sex nomineringar i olika kategorier.

Prenumerera på Tom och Jerry här!